Zoeken in deze blog

donderdag 28 augustus 2014

Dansen in de hemel - Michael PilarczykDansen is de hemel is het verhaal van Mishka Kamadev. In zijn jeugd leert hij piano spelen en omdat hij erg van muziek houdt wil hij DJ worden en koopt van zijn spaargeld spullen om plaatjes te kunnen draaien. Hij begint klein maar al snel behoort hij tot de top van de wereld. Hij leert zijn vrouw Lisa kennen en ondanks dat ze hem heeft verteld dat ze niet oud zal worden door haar ziekte CF, ook wel bekend als taaislijmziekte, wil hij toch met haar trouwen. Ze leiden een luxe leven want door zijn succes als DJ gaat het financieel ook erg goed. Als Lisa haar vader komt te overlijden verergert haar ziekte snel en gaat het bergafwaarts met haar en komt ze op de IC te liggen. Mishka besluit als zijn optredens af te zeggen om bij haar te kunnen zijn. Als hij dan een aanbod van de bank krijgt om zijn geld te gaan beleggen, dat meer oplevert dan sparen. Besluit hij dit te doen met alle gevolgen van dien. Ook zit het hem dwars geen lichamelijk contact meer te hebben met zijn vrouw, hij weet dat dit door de ziekte komt maar gaat toch vreemd. Alle deze problemen worden hem teveel en hij zoekt zijn heil in de alcohol en medicijnen. Na een moeilijke periode krabbelt hij langzaam aan weer uit het dal en biecht dan al zijn geheimen aan Lisa op, die in eerste instantie boos is maar uiteindelijke vergeeft ze het hem. Zo hebben ze nog een fijne tijd samen totdat de tijd het lot van hun liefde waar maakt.

Mijn eerste gedachte na het lezen van de eerste helft van dit boek was, dit verhaal lijkt wel afgekeken te zijn van het boek komt een vrouw bij de dokter want er zijn veel overeenkomsten, Vrouw ziek en man gaat vreemd zijn hier twee voorbeelden van. Maar naarmate het boek vorderde werden deze gedachten toch minder.
In het begin van het boek gaat het veel over de liefde tussen Mishka en Lisa en deze vordert dan een heel stuk dat hij een nieuw bedrijf begint om zo zijn schuld zo snel mogelijk te kunnen aflossen en dan weer of de liefde tussen Mishka en Lisa waar een einde aan komt door de ziekte van Lisa. Het gedeelte over het bedrijf en de val van de beurzen had van mij minder aanwezig mogen zijn in het verhaal. Ik had liever gezien dat dit meer achtergrond informatie was en had wat meer van de Lisa of Isabelle willen lezen, wat hun gedachten over Mishka en hun driehoeks verhouding waren. Dit is dan ook de reden dat ik het boek 4 van de maximale 5 sterren geef. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat dit gedeelte in het verhaal zo aanwezig is, want het laat zien dat wanneer het tegen zit je zelf er iets aan moet doen om het te veranderen.
Voor een debuutroman is Dansen in de hemel zeer geslaagd. De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat je het boek blijft lezen en voor je het weet is het al uit (wat ik zelf wel jammer vond).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten